University of Wisconsin Digital Collections
Link to University of Wisconsin Digital Collections
Link to University of Wisconsin Digital Collections
Digital Library for the Decorative Arts and Material Culture

Page View

Stickley, Gustav, 1858-1942. / Craftsman homes
(1909)

Cement house showing lavish use of half-timber as a decoration,   pp. 28-29


Page 29

   CEMENT HOUSE WITH HALF-TIMBER DECORATION
at the rear of the house are all of dull red
cement divided into squares so that they have
more the appearance of Welsh quarries.   All
the exterior woodwork is cypress darkened to
a warm tone of brown by the chemical process
which is described fully in the chapter dealing
with wood finishes.
   Long shallow dormers on either side of the
house serve to break the straight lines of
the   roof. The roof  itself has  widely
overhanging eaves   supported on heavy
square   timbers   which
project slightly and the
whole upper story over-
hangs at the ends of the
house, the weight being supported upon the
projecting timbers.  The line of demarcation
between the upper and lower stories is em-
phasized by a wide timber which runs com-
pletely  around the  house.  Above   this are
the smaller timbers which divide the cement
wall into panels.
   As the house is intended for a small family
of three, with office accommodation for the
owner, the interior arrange-
ment    is very simple. The
entrance door leads directly
into a central hail that opens
into the dining room on one
side and into the living room
on the other, both openings
being so wide that there is
hardly any sense of division.
The staircase is at the back
of the hall, where a small
coat closet is provided in a
little  nook  taken  off the
space allowed   for the but-
lerĀ¹s pantry.
   Both living room and din-
ing room are closely connected with out of
doors; the dining room, as we have already
sai(l, opening upon the screened porch and the
living room upon the pergola.   Just back of
the living room is the den, which is the owner s
special  retreat and  work-room.    For  this
reason, double doors divide it from the living
room instead of the usual broad opening. The
                big fireplace in the living room
                is so placed that the cheery
                glow of the fire is seen from
                both the ball and the dining
                room, as it forms one end of
                a vista which   goes straight
                through to the dining porch.
                The built-in bookcase fills the
                space between   this fireplace
                        and  the   corner on
                        one side, and on the
                        other   side  is  the
                        door leading to the
                        pergola.   The entire
                        front of the dining
                        room    is taken  up
                        with a built-in side-
                        board,   flanked  on
                        either   side  by   a
                        china closet. Direct-
                        ly  over   this  side-
board is the group of three windows which
lights the dining room from the southeast.
  The woodwork in the hall, living room and
(lining room is all of chestnut, fume(l to a rich
brown tone and given the soft dull finish that
makes the   surface appear fairly to radiate
color.   The fact that the woodwork is alike
throughout these three rooms emphasizes the
close connection between them and makes them
appear almost like different parts of one room
that is furnished harmoniously throughout.
SECOND FLOOR PLAN.
29


Go up to Top of Page