University of Wisconsin Digital Collections
Link to University of Wisconsin Digital Collections
Link to University of Wisconsin Digital Collections
Digital Library for the Decorative Arts and Material Culture

Page View

Stickley, Gustav, 1858-1942. / Craftsman homes
(1909)

Cement house showing lavish use of half-timber as a decoration,   pp. 28-29


Page 28

CEMENT HOUSE SHOWING LAVISH USE OF HALF-
TIMBER AS A DECORATION
THE house illustrated on this page was
        not oniy designed in The Craftsman
        Workshops,   but  built largely under
        our own supervision, so that Crafts-
man ideas as to plan and Construction have
been carried out with only such modifications
as were suggested by the individual tastes and
needs of the owner.    It is definitely a sub-
urban residence and its site is as desirable as
it well could be for the home of a man who
wishes to have plenty of space and freedom
in his surroundings and yet be within con-
venient reach of the city.  The owner, a New
York business man, is keenly desirous of mak-
ing the part of Long Island which he has
chosen for his home one of the most delightful
places within the immediate neighborhood of
New York: thus his interest has not been
limited merely to the building of a desirable
house, but has extended to the planning of its
surroundings so that the place shall be beau-
tiful as a whole.
  The site is large enough to allow for ex-
tensive grounds, which are being laid out with
direct  reference to the plan of the   house.
There is a slope of about fifteen feet from
the rear of the lot down to the front.  This
slope is terraced at the highest part and the
house is built well to the rear, allowing for a
large lawn and shrubbery in front.   The ter-
race at the back is used for a vegetable garden
and the rest of the lot is left so far as is pos-
sible in its natural shape.
  The rising ground upon which the house is
situated affords an extensive view over the
hills and meadows of Long Island.    The house
faces directly southeast and at the west end is
a terrace, covered with a pergola, which com-
mands a view of the main road,<a busy thor-
oughfare that is usually thronged with car-
riages an(l automobiles.  At the opposite end
of the house is a porch which looks directly
toward the neighboring golf links.  This porch
is connected with the (lining room by (louble
French doors so that in summer it can be
used as an outdoor dining room, especially as
it will be protected all around with screens.
In winter the screens will be replaced with
glass, so that the porch may be used as a sun
rooni or as a breakfast room on mild days.
The small front porch serves to shelter the
entrance.
  These porches and the pergola greatly re-
lieve the severity of the plan.   As the house
is built of cement, the construction naturally
calls for straight lines and massive effects
btit while these are preserved in their entirety,
all sense of coldness or bareness is avoided by
the liberal use of half-timber and by such
structural features as we have just described.
The floors of the pergola, the entrance porch,
the dining porch, and the small kitchen porch
CRAFTSMAN HOUSE AT NASSAU, LONG ISLAND.   NOTE THE EFFECT OF SLOPING FOUNDATION
AND PARAPETS.
98


Go up to Top of Page